Четверг, 11 июля 2024 11:24

Санкції не працють: Доходи Росії від експорту нафти підскочили на 23%

россия,нефть

Доходи Росії від експорту нафти впали до мінімуму з лютого на тлі дещо менших обсягів поставок.

Про це пише Bloomberg, посилаючись на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Так, Росія заробила $16,7 млрд від експорту нафти в червні, що на 1,2% менше, ніж у попередньому місяці. Тим не менш, доходи країни від експорту нафти підскочили майже на 23% порівняно з роком раніше.

Зменшення місячного доходу відбулося через те, що експорт російської сирої нафти та нафтопродуктів у червні впав до 7,6 млн барелів на день з 7,7 млн барелів на день місяцем раніше.

Середньозважена ціна на нафту в країні в червні трохи зросла до $70,39 за барель з $70,05 у травні, але вищі ціни не компенсували зниження експортних потоків. Російські барелі в середньому продовжували торгуватися значно вище межі ціни в $60, встановленої країнами "Великої сімки" у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Як зазначається, нафтова галузь є ключовим джерелом доходів для російського бюджету, обтяженого вищими військовими та соціальними витратами на тлі вторгнення в Україну, яке триває вже третій рік. Проте постійне зниження обсягів російського експорту нафти, що триває з березня, за оцінками МЕА, не свідчить про загальний менший потік грошей у скарбницю Кремля.

Російські податки на нафту, які приносять надходження до бюджету, в основному базуються на обсягах видобутку нафти, ціні національних барелів і обмінному курсі рубля до долара. Доходи можуть суттєво коливатися від місяця до місяця, частково відображаючи графік деяких фіскальних платежів.

У червні податки на нафту принесли російському бюджету близько $6,7 млрд, що майже на 50% більше, ніж рік тому, свідчать дані Мінфіну РФ. Порівняно з травнем доходи знизилися на 6,6% через нижчу ціну на Urals, ключову експортну суміш Росії.

Раніше повідомлялося, що російська нафтова галузь, яка забезпечує половину всієї експортної виручки економіки та близько третини доходів федерального бюджету, залишається залежною від іноземного обладнання.

Так, зараз російським нафтовикам не вистачає близько 200 позицій різного обладнання, що становить приблизно 14% від 1400 одиниць різної техніки та обладнання, яке необхідно, щоб "нафту знайти, видобути та переробити".

Автор: Галина Ялівець

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.