Среда, 07 февраля 2024 10:02

Байопік «Інший Франко»: спроба відтворити образ героя, цілком невідомого Україні

Байопік «Інший Франко»: спроба відтворити образ героя, цілком невідомого Україні

5 лютого у кінотеатрі «Жовтень» за участі творчої групи відбувся допрем’єрний показ фільму «Інший Франко». У широкий прокат він мав вийти ще у 2020 році, але, за словами його творців, чекав слушного моменту — і зараз такий час настав.

Кінострічка розповідає про сина Івана Франка Петра. Він один із засновників українського «Пласту», літун і зачинатель авіації в Українській Галицькій армії, науковець із 36 науковими патентами на винаходи. Він був репресований, вивезений до Сибіру і загинув при невідомих обставинах.

Кадр із фільму «Інший Франко»

Працюючи над стрічкою, знімальна група консультувалася з родиною Петра Франка та працівниками меморіального музею «Дім Франка». Зйомки проходили у Стрийському парку Львова та музеї «Дім Франка». Також спеціально для фільму створили репліку літака Першої світової війни моделі «Альбатрос» із бортовим номером LVGC-15960, на якому літав Петро Франко.

«Поки ми писали сценарій, то провели просто колосальну роботу з вивчення біографії Петра Франка. Ми спілкувалися з його родичами, переглядали спільні архівні фотографії, записки, листи. Усе для того, щоб зрозуміти характер Петра, його дружини Ольги, чим вони жили й чим дихали. Для драматургії обов’язково потрібен антигерой, лінія кохання — й усе це ми шукали у тогочасній історії, намагалися скласти у цей фільм», — пригадав співавтор сценарію Тарас Боровок.

Співавтор сценарію Тарас Боровок

Він також розповів, що над сценарієм вони з Дмитром Наумовим працювали кілька місяців.

«Скажу чесно, на рівні синопсису ми його переписували разів 10. Це те, що я можу згадати, бо пройшло вже п’ять років із моменту написання. Ми не брали участі у процесі зйомок, до нас доходили чутки, що щось переписували, щось викидали, тож і самому цікаво подивитися, що з того вийшло», — розповів Тарас Боровок перед переглядом стрічки.

Фільм «Інший Франко» ніби зітканий із фрагментів і спогадів минулого життя, які приводять до фатального епізоду у червні 1941 року. У 51-й день народження Петра Франка на порозі його будинку з’являється несподіваний гість — колишній друг Андрій, який обрав інший політичний шлях у часи початку радянської окупації України. Петро Франко вже розуміє, що його чекає, і в нього є лише один день, щоб провести його з родиною.

Творча команда стрічки «Інший Франко»

Фільм виграв конкурс Міністерства культури України 2018 року під робочою назвою «Третій син Каменяра». Бюджет складає понад 30 мільйонів гривень. Режисерами фільму є Ігор Висневський і Віталій Малахов, останній, на жаль, помер у 2021 році, не дочекавшись прем’єри картини. Виробництво фільму здійснювала компанія Ganza Film.

Зйомки фільму проходили у 2019 році за участі акторів В’ячеслава Довженка, Ахтема Сеїтаблаєва, зірки серіалу «Школа» Ірини Кудашової, Ольги Левченко, Романа Куліша, Андрія Федінчика.

  • Читайте також: Як Довженко, Сеітаблаєв і Левченко творять образи «Іншого Франка»

Виконавець ролі Петра Франка В’ячеслав Довженко розповів, що під час роботи над фільмом відкрив для себе цю постать і вважає, що про нього мають знати українці, вірить, що після перегляду фільму так і буде.

Актор В’ячеслав Довженко

«Чим більше я про нього дізнавався, тим більше отримував вражень. Я мало знав про його значущість до того, як почав працювати над створенням цього персонажа. Я впевнений, що 80% присутніх у цьому залі не знають, хто такий Петро Іванович Франко. Важкість цієї картини у тому, що це спроба відтворити образ героя, абсолютно невідомого Україні. І головна мета, щоб хоча б виникло бажання після перегляду стрічки відкрити Вікіпедію і прочитати, хто такий Петро Франко, у чому його досягнення, чому про нього кіно знімають. Свято вірю, що це відбудеться», — розповів В’ячеслав Довженко.

Такої ж думки і його колега, актор Роман Куліш, який у фільмі зіграв молодого Франка.

«Петро Франко — видатна особистість, таких людей мають знати. Так вийшло, що широкому загалу ця постать поки що невідома, але завдяки цьому фільму, сподіваюся, багато людей про нього дізнаються. Він був успішний в усьому, що робив: засновник пластунського руху, авіатор, політик, письменник, науковець», — сказав Роман Куліш.

Роман Куліш, Ірина Кудашова, В’ячеслав Довженко

Для акторки Ірини Кудашової, яка знімалася у серіалах «Школа» та «Карлос в Україні», це перша роль у повному метрі. У фільмі «Інший Франко» вона зіграла роль молодшої дочки Петра Франка.

Актриса Ірина Кудашова

«Я хочу розповісти про Петра Франка з іншого боку. Окрім усіх його досягнень, він був хорошим батьком і хорошим чоловіком. Насправді, коли я вивчала про нього інформацію, я дізналася, що він написав два кіносценарії за творами Івана Франка. Я щаслива, що у нас є можливість відновити історичну справедливість, щоб люди дізналися про Петра Франка, який дуже багато зробив для українців», — розповіла Ірина Кудашова.

Стрічка, яку знімали у 2019 році, презентована глядачам. У фоє кінотеатру «Жовтень» — очікуваний ажіотаж, серед присутніх — актори, блогери, телеведучі, у залі присутній в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Ажіотаж перед кінопоказом

В.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

Прем’єра стрічки «Інший Франко» відбулася ще у 2021 році під час Хмельницького кінофестивалю, отримавши схвальні відгуки та перемогу у номінації «Краща чоловіча роль», бурхливі аплодисменти звучали у залі й під час допрем’єрного показу.

Аншлаг під час передпрем’єрного показу фільму «Інший Франко»

З 8 лютого фільм «Інший Франко» виходить у широкий прокат і його творці сподіваються, що глядачі під час перегляду відкриють для себе історичну постать Петра Франка, який багато зробив для збереження української культури й ідентичності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.

Долучитись

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.