Понедельник, 15 апреля 2024 09:10

На борді — реабілітація, а в документі — шестиповерхівка. Звідки взявся забудовник Старокиївської гори

Як Київрада віддавала ділянку в історичній зоні міста

2004 рік, Києвом керує Олександр Омельченко. Міська рада одним рішенням ухвалює передати чотири ділянки в Подільському районі акціонерному товариству «Київміськбуд-1». У переліку й територія на вулиці Гончарній, довкола якої зараз розгорнувся скандал.

Встановлення паркану навколо ділянки на вулиці Гончарній

Встановлення паркану навколо ділянки на вулиці Гончарній

Попри незначні зміни в рішеннях Київради і прихід до влади Леоніда Черновецького, договір на оренду ділянок усе ж залишився за АТ «Київміськбуд-1». Його поновили на п’ять років з незначними змінами: у 2012 році на прохання самої компанії замість неї в документ вписали ТОВ «Фундація "Якісне житло"».

2015 року Департамент містобудування та архітектури Київради видав Фундації містобудівні умови й обмеження забудови. Також забудовник отримав декларацію про початок будівельних робіт на шестиповерховий об’єкт із 12 паркомісцями. У листопаді 2024-го — дозвіл відгородити ділянку парканом.

Термін оренди встановили до лютого 2026 року.

Чи всі дозволи має забудовник?

Не всі. У Департаменті пам’яткоохоронної діяльності Міністерства культури та інформаційної політики підтвердили, що ділянка за адресою, на яку забудовник отримав дозвіл від Київради, розташована в межах археологічної охоронної зони та включена до Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Виконувати роботи там міністерство не дозволяло. Те саме відповів і Департамент культурної спадщини КМДА.

Але головна проблема — Фундація має декларацію на початок будівництва і дозвіл на зведення паркану, зазначає Павло Ковтонюк, який одним з перших порушив тему забудови ділянки.

«Така в забудовників тактика. Спершу банер вліпили, потім паркан, а якщо ніхто нічого не промовить — побудують, що їм потрібно, і скажуть, що так і було», — додає активіст.

 Огороджена ділянка на вулиці Гончарній

Огороджена ділянка на вулиці Гончарній

 Огороджена ділянка на вулиці Гончарній

Огороджена ділянка на вулиці Гончарній

Боротьба за Воздвиженку

Як ми вже згадували, це не перший кейс із забудовником у цьому районі. 2019 року Фундація «Якісне житло» збиралася звести на одній ділянці ЖК «Поділ-Град» спільно ще з двома ТОВ. Багатоповерхівку мали будувати на місці, де мешканці району облаштували сквер.

Зрештою, активістам вдалося домогтися, аби Київрада розірвала договір оренди із забудовником. А рік тому Верховний Суд ухвалив проміжне рішення на користь скверу.

Інша історія, з якою довелося боротися мешканцям району — ЖК «Поділ Град Vintage», який уже почали будувати внизу Вознесенського узвозу. Там забудовником виступила компанія Edelburg Development, яку пов’язують з сином ексмера Києва Степаном Черновецьким і керівником ДАБІ Києва часів Януковича Сергієм Кучером. Через судові позови й рішення будівництво вдалося заморозити.

Звідки взялася Фундація «Якісне житло»

Установити кінцевого бенефіціара компанії важко. Зазначені у відкритих джерелах пов’язані із Фундацією особи вказують один і той самий номер телефону, що не обслуговується. А власником — ТОВ «Буд-ресурс», засновником якого є ТОВ «Бридж плюс». Види діяльності останнього різноманітні — від добування піску й оренди вантажних автомобілів до організації азартних ігор і розваг.

Утім неофіційно компанію пов’язують з депутатами-ексрегіоналами в Київраді. Які, мовляв, були дотичні й до АТ «Київсміськбуд-1», що й отримувало дозвіл на користування ділянками, а потім переписало його на ТОВ «Фундація "Якісне житло"».

Сквер на вулиці Гончарній

Сквер на вулиці Гончарній

Ділянка на вулиці Гончарній

Ділянка на вулиці Гончарній

Академія гончарного мистецтва

Найбільше активістів обурює те, що забудовник прикривається реабілітацією військових і людей з інвалідністю. Плюс менш інклюзивного місця в столиці, ніж Воздвиженка, а тим паче схил Старокиївської гори, годі й придумати, наголошують вони.

Для цього Фундація ще в лютому замовила низку промоційних публікацій у медіа про створення Академії гончарного мистецтва. І підписала угоду з гончарною студією KUST, щоб їхні майстри розробили програми для Академії.

Засновник студії Віктор Кущенко в коментарі «5 каналу» підтвердив підписані угоди. Про петицію, каже, уже теж знає. Водночас поділився з журналістами контактом забудовника. Той у розмові з «5 каналом», яку не дозволив оприлюднювати, сказав, що ніякого ресторану на Гончарній не будуватиме, бо ділянка неприваблива й мала, а для відвідувачів Академії організують спеціальний транспорт.

***

Нині активісти працюють з юристами — готують скарги до КМДА й розглядають звернення до суду.

«Наша мета зупинити й заморозити будівництво, щоб принаймні забудовник не встиг там розкопати місце під підземний паркінг. Це задача мінімум. Задача максимум — змінити цільове призначення ділянки або розірвати договір оренди, термін якої минає у 2026 році», — пояснив Павло Ковтонюк.

Та чи не виставить Фундація черговий борд на іншій ділянці району — питання. За даними КМДА, станом на 2018 рік ТОВ «Фундація "Якісне житло"» орендувало ще 7 територій на Воздвиженці загальною площею 2,8 га. У 2017-му три з них арештував Голосіївський райсуд, але вже через два місяці Апеляційний суд розблокував їх.

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.