Четверг, 25 июля 2024 11:10

Угода десятиліття: АМКУ розгляне продаж мобільного оператора lifecell за понад $500 мільйонів

lifecell

Антимонопольний комітет (АМКУ) сьогодні планує розглянути заявку французької компанії DVL Telecom мільярдера Ксавʼє Ньєля на придбання українського оператора lifecell.

Про це йдеться у проєкті порядку денного засідання комітету 25 липня, хоча дедлайн для розгляду заявки сплив тиждень тому – 18 липня, пише українська редакція Forbes.

Йдеться про придбання французькою DVL Telecom трьох українських компаній – "Глобал Білгі", "Лайфселл" та "Укртауер".

Французький мільярдер готовий заплатити за оператора $525 млн. Це потенційно найбільша угода десятиріччя разом із придбанням провайдера фіксованого інтернету "Датагруп-Воля", зазначає видання. У тому числі сума угоди з придбання "Датагруп-Volia" може становити $120 млн.

Кому продають lifecell

Раніше повідомлялося, що АМКУ виявив підстави для заборони угоди з продажу групи "Лайфселл" компанії DVL Telecom, що входить до групи NJJ французького мільярдера Ксав’є Ньеля.

В антимонопольному відомстві вважають, що необхідно перевірити відносини контролю самої lifecell та материнської компанії Turkcell з особою, до якої рішенням РНБО застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Турецька телекомунікаційна компанія Turkcell 29 грудня 2023 року підписала договір про продаж 100% часток у своїх дочірніх компаніях в Україні – ТОВ "Лайфселл", ТОВ "Глобал Білгі" та ТОВ "Укртауер" – французькій інвестиційній компанії NJJ Capital. Власник NJJ Capital французький мільярдер Ксав’є Ньєль оцінював вартість угоди у $500 мільйонів, однак для її завершення потрібно отримати дозвіл Антимонопольного комітету.

На думку учасників ринку, перешкоджав завершенню угоди арешт 19,8% статутного капіталу ТОВ "Лайфсел", накладений у жовтні минулого року в рамках розслідування СБУ проти підсанкційних російських олігархів Михайла Фрідмана, Пєтра Авєна та Андрія Косогова.

Тоді суд також наклав арешт на 100% ТОВ "Пейселл", яка належить мобільному оператору і через яку здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell. Також були арештовані корпоративні права ТОВ "Укртауер". Однак 16 квітня ці арешти було скасовано.

Детальніше про нового власника lifecell читайте в нашому матеріалі "Мільярдер, товариш Макрона та зять найбагатшої людини у світі: Хто купує lifecell".

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.