Пятница, 12 января 2024 17:02

Американський Citi різко знизив прогноз світових цін на нафту

citi,citibank,citigroup

Аналітики американського інвестиційного банку Citi різко знизили прогноз цін на нафту марки Brent на наступний рік через побоювання надлишку пропозиції на ринку.

Зокрема, прогноз цін на 2024 рік знижено на $1 – до $74 за барель, а прогноз на 2025 рік – одразу на $10, до $60 за барель, повідомляє Reuters.

Аналітики Citi прогнозують, що країни ОПЕК та їх союзники продовжать угоду про обмеження видобутку нафти до кінця 2024 року і почнуть їх послаблювати лише у 2025 році.

"Схоже, що 2025 рік стане більш складним для ОПЕК+, оскільки, незважаючи на тривале скорочення видобутку, вимальовується великий профіцит", – зазначили в Citi.

Внаслідок цього на глобальному ринку може виникнути профіцит нафти в обсязі близько 1,2 млн барелів на добу, вважають аналітики банку.

Читайте також: Росія рекордно збільшила обсяги буріння нафтових свердловин попри санкції

Експерти Citi Research очікують, що цього року ціни на нафту триматимуться вище за $70 за барель, але конфлікт у Червоному морі може призвести до короткострокового зростання цін.

Вартість нафти марки Brent з постачанням у березні на лондонській біржі ICE у п’ятницю, 12 січня, перевищила позначку $80 за барель уперше з 27 грудня 2023 року. Reuters пов’язав сильний стрибок із ударами США та Великої Британії по об’єктах хуситів у Ємені, який

Раніше Bank of America знизив свій прогноз цін на нафту на 2024 рік на $10 – до $80 за барель. Morgan Stanley знизив свої очікування на 9% – до $77 за барель. Goldman Sachs прогнозує середню вартість Brent на рівні $81 за барель.

Автор: Михайло Орлюк

Оставить комментарий

Убедитесь, что Вы ввели всю требуемую информацию, в поля, помеченные звёздочкой (*). HTML код не допустим.